Khoresh rivas – köttgryta med rabarber, del 2

Khoresh rivasKhoresh rivas – köttgryta med rabarber. Att använda rabarber i mat är inte så vanligt i svensk matlagning, men i det persiska köket har man gjort det sedan urminnes tider

Rabarbern är oerhört viktig för mitt odlarsjälvförtroende. Den är alltid lika fin, oavsett hur våren och sommaren blir.

Dags att börja använda rabarbern till mer än saft och desserter även här! Rabarber vill stå soligt i näringsrik djup jord, så gödsla jorden väl och blanda ut den med kompost före planteringen. Gräv en grop och sätt plantan sa att den hamnar ungefär fem centimeter under jorden. Vattna sedan ordentligt tills den har etablerat sig. Rabarber vill inte stå torrt, sa var noga med vattningen även i fortsättningen. Sorterna som finns i handeln idag innehåller inte lika mycket oxalsyra (inte nyttigt i större mängd) som äldre sorter, sa köp hellre en ny planta än plantera en del av en äldre rabarber. Rabarbern är lättskött, men den får inte torka ut så glöm inte att vattna.

SKÖRDA RABARBERN I OMGÅNGAR

Den behöver också mycket näring. Gödsla på våren och lägg gärna gräsklipp runt plantan senare på säsongen. Det håller också kvar fukten. Skörda inga blad det första året utan låt plantan vara ifred till året därpå. Därefter kan du börja skörda i omgångar, så att det finns blad kvar hela sommaren. Skär inte av bladen utan ryck upp dem. Det går bra att frysa rabarber, med eller utan socker. Skala den gärna först och skär stjälkarna i bitar.

RECEPT: Khoresh rivas – köttgryta med rabarber

INGREDIENSER, 6 portioner
1 näve grovt hackad mynta och bladpersilja
olivolja till fräsning
1 gul lök
1 kg grytbitar av lamm, nöt eller kalv
1 tsk gurkmeja
1 krm svartpeppar
1 tsk riven ingefära
3 rivna vitlöksklyftor
vatten så att det täcker
1 krm saffran
6–10 rabarberstjälkar
Salt
Eventuellt strösocker

Khoresh rivas – köttgryta med rabarber. GÖR SÅ HÄR

1.Fräs mynta och bladpersilja i olivolja i en gryta. Ta upp och ställ åt sidan så länge.
2.Skala och skiva löken och fräs den i olivolja.
3.Lägg i köttet och bryn det runtom.
4.Rör i kryddorna, ingefäran och vitlöken. Slå på vatten så att det täcker. Låt puttra under lock på svag värme tills köttet är mört (1–2 timmar). Rör i mynta- och persiljeblandningen och saffranet efter halva koktiden.
5.Skala och skär rabarbern i 3 cm stora bitar.
6.Lägg ner bitarna i grytan och fortsätt att koka på svag värme under lock tills rabarbern är klar (al dente).
7.Smaka av med salt och eventuellt lite socker. Servera gärna med saffransris.
Tips: Förkoka köttet i tryckkokare om du vill slänga ihop grytan snabbt en vardagskväll!

Text Doreen Månsson Foto Maria Rosenlöf och Henrik Hallgren Styling/blomsterarrangemang: Krister Atle Hår & Smink Hår 3000

LÄS MER OM VINET CHATEAU-BOUCADDE
LÄS MER OM ETT VÄLPLANERAT BADRUM
LÄS MER OM UTEPLATSER

 

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar