Förenkla och energieffektivisera med nya vitvaror

Att förnya sitt kök och dess vitvaror kan vara kostsamt men lönar sig. Nya moderna vitvaror är inte bara högeffektiva och energisnåla utan kan även förenkla din vardag och göra den lite mer lustfylld.

Att köpa nytt kylskåp, spis eller diskmaskin till sitt kök kräver alltid eftertanke kring både utseende och funktion. Hur ser hushållets behov ut och vilka behov är viktigast att tillgodose? Att byta ut vitvarorna i ett kök kan bli mycket kostsamt beroende på var man lägger ribban. Det finns givetvis riktiga ”Rolls Royce” bland spisar och kylar om man vill ha ett kök i världsklass men man kan också få ett bra modernt kök för en billigare peng.

Energimärkning

Vad som är viktigt att tänka på är energiklassningen. Hur mycket el förbrukar vitvaran? Idag finns det stränga regler för hur mycket energi som exempelvis ett kylskåp får dra. Leta alltid efter den som är bäst i klassen, det lönar sig i längden. Vitvaror är energimärkta där A är mest energisnålt och D sämst. Energieffektivitetsklasser är A+++ till D för hushållsugnar och A+++ till G för köksfläktar. För köksfläktar finns det också märkning på hur effektiv fettfiltreringen  och belysningen är samt hur mycket ljud fläkten avger. På kylskåpets energimärkningsetikett ska energieffektivitetsklass, årlig energianvändning, förvaringsvolym och ljudnivå anges. För vinkylar visas volymen som antal flaskor på 75 centiliter vardera som får plats i skåpet.

Planerar man ett nytt kök så har man stora valmöjligheter med placeringen av spis, ugn och kylskåp och man kan verkligen få precis som man önskar. Många väljer att köpa en separat häll som integreras i köksbänken och placerar sedan ugnen högre upp i bekväm arbetshöjd. Praktiskt, snyggt och modernt. Vill man ha en fristående spis med ugn finns det många olika modeller och stilar att välja mellan. Men givetvis är det inte bara utseende och design som är viktigt utan även vilken typ av spishäll man vill ha, keramisk, induktion eller gas. De har lite olika egenskaper och prisklasser.

Olika typer av spishällar

En keramisk häll värms upp av ett värmeelement – ofta en metallspiral – under en härdad glaskeramikskiva. Elementet värms upp till önskad temperatur och värmen sprider sig till den keramiska ytan som värmer kastrullen eller stekpannan. Värmeelementet slås av och på under användning och det gör att värmeregleringen inte är så exakt och snabb. Ytan på en keramisk häll blir varm och därför är det viktigt att snabbt torka av ytan om det kokar över eller om matrester hamnar på hällen, de kan lätt bränna fast och blir svårt att rengöra. Keramiska hällar ligger lägre i pris än induktion.

En induktionshäll består av magnetströmmar som sätts igång när plattan sätts på. När strömmarna möter metallen, kastrullen  eller stekpannan,  värms de upp. Det gör att induktionshällen aldrig är varm i sig, det som gör att den kan kännas varm efter att man tagit bort en kastrull är eftervärmen från kastrullen. Det här gör det till ett mycket barnvänligt alternativ. Dock behöver kokkärl och stekpannor vara av ferromagnetiskt material, i handeln är de märkta med ”induktion” . En induktionshäll reagerar lika snabbt som en gasspis och är samtidigt sval runt omkring så skulle något koka över är det lätt att torka av. Många induktionshällar har även  flexibla zoner som känner av grytans storlek och anpassar kokytan till grytans storlek. Induktionshällaran har under lång tid betingat ett ganska högt pris men i takt med den tekniska utvecklingen så har priserna sjunkit något.

Gashällen är en klassiker som många matintresserade vill ha till sitt kök. Med en gasspis blir matlagningen enkel , tack vare den direkta regleringen av värmen och den snabba effekten. Däremot kan det vara lite klurigt att installera en gashäll, med tanke på brandsäkerheten. För att kunna ha en gashäll krävs en särskild installation av gas alternativt gasol. De kan vara svåra att hålla rent då de har fler skrymslen och vrår. Kostnaden för drift och installation är högre för en gasspis än för en vanlig eldriven spis.

Håll matoset borta

När ett kök ska renoveras eller byggas är det mycket som ska stämma och funderas över in i minsta detalj. Många gånger så kommer kanske fläkten lite vid sidan av fastän den är en nog så viktig detalj i köket. Fläkten är den som ska se till att luften i köket hålls ren och fräsch och helst utan för mycket buller. Förutom design och stil så kan det vara bra att veta vilken typ av fläkt man ska installera beroende på vilket ventilationssystem som redan finns i huset. Det finns fyra olika typer av fläktar att ta ställning till – kolfilterfläkt, frånlufts-/utsugsfläkt, alliancefläkt och spiskåpa.

Kolfilterfläkten återcirkulerar luften, den drar inte ut den genom en ventilationskanal som andra fläktar. Den har en inbyggd motor för att rena och sedan återföra  luften in i rummet igen. Fläkten renar luften genom att den går genom kolfiltret som tar bort fett och matos. Det är viktigt att filtret byts ofta för att fungera optimalt. Viktigt är att ventilationen i huset i övrigt är god då all fukt stannar kvar inomhus.

Frånlufts-/utsugsfläkten kopplas till en frånluftskanal och luften sugs direkt ut ur huset. Den här fläkten är vanligast i villor. Här är det viktigt att göra rent fläktfiltret regelbundet från fett och matrester. De flesta filter kan man lätt plocka av och köra i diskmaskin.

Alliancefläkten kopplas samman med husets övriga ventilation. Den fungerar både i villan och om man bor i lägenhet. Viktigt är att man väljer ett system med rätt kombination.

Spiskåpan är ingen egentlig fläkt utan mer en ventilation. Den monteras över spisen och kopplas till det centrala utsugssystemet i huset. Spiskåpan är vanlig i flerfamiljshus som har centralfläkt för det finns ingen motor i kåpan, som i andra fläktar, utan utsuget regleras genom att man öppnar eller stänger ett spjäll.

En annan viktig detalj att ta hänsyn till är hur fläkten ska monteras. Ska den var vägghängd, frihängd, underhängd eller rentav kanske infälld i bänkskivan. Det beror ju på om man vill att fläkten ska vara en ”eye catcher” eller diskret och smälta in i resten av inredningen. Tänk på att fläkten ska vara bredare än spishällen för att effektivt suga upp allt os från matlagningen.

Att tänka på vid köp av kyl och frys

1. Se till att skåpet har största möjliga volym så att så många varor som möjligt får plats.

2. Låg energiförbrukning är ett krav. Minimikravet för energimärkningen ska vara A+ men helst bättre. Då sparar man både pengar och miljön.

3. Se till att kyl och frysskåpet har automatisk avfrostning. En avfrostad frys drar mindre el, är tystare och lever längre.

4. Kylskåpet ska ha låg ljudnivå. Ett kylskåp har många ljud för sig, allt ifrån gurglande till pipande. Detta är visserligen ”naturliga ljud” som uppstår när kompressorn pumpar upp ett högt tryck, men det kan vara nog så irriterande i alla fall.

5. Det ska vara enkelt att rengöra. Eftersom det finns mat i kylskåpet så är det viktigt att det ska gå snabbt och enkelt att ta bort spill och göra rent.

6. Det ska vara lätt att justera hyllorna om man behöver mer utrymme inför en fest t ex.

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar